Ondernemingsplan voor jouw klusbedrijf

Het ondernemingsplan is de basis van een goede start voor jouw klusbedrijf. Met een degelijk ondernemingsplan weet je in de periode na de start wat je ongeveer kan verwachten, wat je ongeveer moet verdienen en hoeveel uren je minstens moet werken. Een ondernemingsplan is geen must bij de start van jouw klusbedrijf, maar het maakt de eerste periode een stuk zekerder. 

Het ondernemingsplan van jouw klusbedrijf is de basis voor succesvol ondernemen. Je zet de stap naar het zelfstandig ondernemen met de vrijheid die je als ondernemer hebt. Maar daartegenover staat wel dat je de risico’s zo laag mogelijk wilt houden. Dat snappen wij bij De Klussenier. 

Daarom vinden wij bij De Klussenier het ondernemingsplan een van de belangrijkste onderdelen van de start. Het starten van een eigen bedrijf is per definitie een onzekere stap. Daarom is het belangrijk om zo goed mogelijk te weten waar je aan toe bent. Omdat zo goed mogelijk te doen besteedt De Klussenier veel aandacht aan een goed ondernemingsplan. Dit geeft jou, en jouw partner, een goed en zeker beeld van wat je ongeveer kan verwachten in de eerste jaren van jouw klusbedrijf. 

Wat is een ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan, ook wel een businessplan genoemd, is een plan waarin je beschrijft hoe je als startende ondernemer jouw klusbedrijf gaat opstarten en tot een succes gaat maken. Met het eindresultaat van een ondernemingsplan wordt het voor jou, en alle betrokkenen van jouw klusbedrijf, duidelijk waar de kansen en bedreigingen van de onderneming liggen. Dit verschilt voor elke ondernemer, daarom is elk ondernemingsplan uniek en maatwerk.

Waarom een ondernemingsplan maken?

Een ondernemingsplan schrijf je altijd voor jezelf. Niet voor banken of investeerders, echt voor jezelf. Hiermee dwing je jouw bedrijfsidee uit te werken op papier. Het is jouw verhaal, jouw bedrijf. Door het schrijven van een ondernemingsplan zie je niets over het hoofd. Je controleert of je overal goed over nagedacht hebt. Je bent je bewust van de kansen en risico’s van het bedrijfsidee. En je beschrijft hoe je hiervan gaat profiteren in de markt. Je legt in het ondernemingsplan de koers van je bedrijf vast voor de komende jaren. Een mooie bijvangst is dat je eventuele andere partijen, zoals financiers en investeerders, kan overtuigen van de potentie van je bedrijf. De kans dat zij investeren in je bedrijf is hierdoor vele malen groter. Een goed uitgewerkt ondernemingsplan is hiermee essentieel voor een succesvolle start van je eigen bedrijf. Alles begint immers bij het hebben van een goed plan.

Wat staat er in een ondernemingsplan?

Je begint met persoonlijke en zakelijke gegevens over jezelf en jouw bedrijf. Daarin beschrijf je wie je bent en wat jouw nieuwe bedrijf is. Hierbij zet je ook jouw motivatie waarom je het bedrijf gaat starten en wat de sterke en zwakke punten zijn van jou en jouw bedrijf. 

Daarna ga je aan de slag met het financiële en zakelijke gedeelte van het ondernemingsplan. Hierin beschrijf je onder andere de prognose voor jouw bedrijf. Hierin beschrijf je de verwachte facturabele uren en het uurtarief. Hiermee kan je een prognose maken van de inkomsten. Hiertegenover zet je de te verwachten kosten zakelijk en privé. De rekensom van de verwachte inkomsten en verwachte kosten zorgen voor een financiële prognose. Deze financiële prognose is de basis van het ondernemingsplan.

Daarnaast beschrijf je in het ondernemingsplan hoe groot de benodigde investeringen zijn en welk bedrag geïnvesteerd moet worden. Een klusbedrijf moet altijd investeringen doen om een goede start te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een werkbus, de inrichting en bestickering van de werkbus, investeringen in professioneel gereedschap en een financiële buffer. Het bedrag wat je hiervoor wilt investeren is een belangrijk onderdeel om op te nemen in jouw ondernemingsplan. 

Uiteindelijk zorgen de bovenstaande overzichten voor een totaaloverzicht van wat je kan verwachten van jouw bedrijf in het begin. 

En meer..

Een goed ondernemingsplan is in eerste instantie een mooie leidraad voor jezelf en hoe je ervoor gaat zorgen dat je een succesvolle start van jouw klusbedrijf hebt. Je hebt voor jezelf beschreven welke kant je op wilt gaan met jouw bedrijf. Maar je kan er meer mee!

Je kan elk jaar het ondernemingsplan en de analyse van het afgelopen jaar gebruiken om jouw plannen en doelstellingen voor het nieuwe jaar te bepalen. Hierbij kan je denken aan de verwachte omzet, het aantal facturabele uren, het gemiddelde uurloon en het soort werk wat je gaat doen. Met een (aangepast) plan voor het nieuwe jaar kan je goed verder bouwen aan jouw bedrijf.

Hoe helpt De Klussenier bij jouw ondernemingsplan?

De Klussenier hanteert een werving- en selectieproces waarin wij jou bekend maken met het concept van de franchise en wat de voordelen zijn voor jou als (startende) ondernemer. In dit proces vinden wij het ondernemingsplan een belangrijke stap.

Samen met De Klussenier maak je een allesomvattend ondernemingsplan. Hierin bespreken we alles wat belangrijk is voor een goed ondernemingsplan, van de persoonlijke situatie tot de financiën. Uiteindelijk wordt een plan opgesteld waardoor wij samen kunnen zien wat de haalbaarheid van een succesvol bedrijf is.

Bij het maken van een ondernemingsplan helpt de jarenlange ervaring van De Klussenier. Wanneer jij zelfstandig een ondernemingsplan gaat maken is dit waarschijnlijk de eerste keer dat je een ondernemingsplan gaat maken, tenzij je een ervaren ondernemer bent. Terwijl wij alle Klusseniers naar een succesvol klusbedrijf ondersteund hebben met een goed ondernemingsplan als basis.

 
Loading...