Heb je een vraag? Bel of app ons vrijblijvend op 06 1406 7007 of stuur een mail naar info@hetklushuis.nl
Heb je een vraag? app ons vrijblijvend op 06 1406 7007

Zzp'er en zelfstandig ondernemer, de verschillen

De termen zelfstandig ondernemer en zzp’er (Zelfstandige Zonder Personeel) worden vaak door elkaar gebruikt en gebruikt om hetzelfde te benoemen. Dit is niet helemaal terecht. De termen betekenen in grote lijnen hetzelfde, maar toch zijn er diverse verschillen te benoemen. In dit artikel leggen wij het verschil uit tussen zelfstandig ondernemen en werken als zzp’er.

De overeenkomsten

De belangrijkste overeenkomst tussen de zelfstandig ondernemer en de zzp’er is dat beiden bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staan als eenmanszaak. Daardoor lopen de privé en zakelijke bezittingen van de zelfstandig ondernemer en de zzp’er door elkaar en zijn de bedrijfsschulden ook privé schulden.

Verschillen

Het belangrijkste verschil tussen de zelfstandig ondernemer (eenmanszaak) en de zzp’er is dat een zelfstandig ondernemer die werkt in een eenmanszaak officieel als rechtsvorm gezien wordt. Een ander belangrijk verschil tussen een zelfstandig ondernemer en een zzp’er is de manier waarop ze werken. Daarover lees je hieronder meer.

Schijnzelfstandigheid

Naast de bovenstaande verschillen onderscheiden wij bij De Klussenier nog een belangrijk verschil tussen een zelfstandig ondernemer in de bouw en een zzp’er die actief is in de bouw. Dit verschil zit in het soort klant waarvoor gewerkt wordt.

Een zelfstandig ondernemer in de bouw werkt voor veel verschillende opdrachtgevers. Dit zijn over het algemeen opdrachtgevers uit de particuliere markt. Daarentegen zien wij dat zzp’er zich over het algemeen verhuren aan een zeer beperkt aantal zakelijke opdrachtgevers. Dit laatste met alle risico’s van dien.

De zzp’er die zich verhuurt aan een beperkt aantal zakelijke opdrachtgevers bouwt minder snel een vaste klantenkring op en is vaker en sterker afhankelijk van zijn opdrachtgevers. Doordat zzp’ers zich vaak voor een langere tijd verhuren aan een opdrachtgever krijgen steeds meer zzp’ers te maken met het fenomeen schijnzelfstandigheid. Dit betekent dat ze officieel als zelfstandige zonder personeel werken, maar in de praktijk werken ze langere tijd voor één opdrachtgever. Dit kan problemen opleveren bij de Belastingdienst, omdat een zzp’er voor meerdere opdrachtgevers moet werken om in aanmerking te komen voor enkele belastingvoordelen.

Hoe kan je van de schijnzelfstandigheid af komen?

De Klussenier kan je helpen om als zzp’er ver van het probleem van schijnzelfstandigheid weg te blijven. Omdat elke Klussenier hoofdzakelijk actief is bij een grote groep van eigen particuliere klanten heeft hij nooit last van schijnzelfstandigheid. Daarom kan het aantrekkelijk zijn om als zzp’er de stap te maken naar Klussenier om met de juiste hulp en ondersteuning te investeren in een grote groep van eigen particuliere klanten. Daarnaast biedt aansluiten bij De Klussenier nog een aantal andere voordelen. Waaronder het feit dat je over het algemeen meer kan verdienen als zelfstandig ondernemer bij De Klussenier dan als zzp’er in de bouw. Dit komt doordat je werkt met een landelijk bekend A-merk met veel zekerheden waar particuliere klanten over het algemeen meer voor willen betalen.

Meer informatie? Neem contact met ons op!

Laat hier vrijblijvend jouw contactgegevens achter

 
Verstuur  

 

Of contacteer ons direct

  0342 84 97 97
  info@hetklushuis.nl
  06 1406 7007

 
Loading...